Poddavsnitt 1

Adam Cwejman och Jan Jörnmark pratar om demokratins villkor i Sverige idag. Varför det blivit så svårt att nå vanliga väljare för de traditionella partierna och varför populism kan vara ett sätt för partierna att återigen bli relevanta. 

Poddavsnitt 2

PM Nilsson och Jan Jörnmark talar om världsläget efter Ukrainakriget, men också Göteborg och Volvo vilket idag är en situation som skapar både stora möjligheter men också innehåller betydande problem.

Poddavsnitt 3

I en fascinerande genomgång berättar Torkild Strandberg om hur han varmed och förändrade
politiken i Landskrona på ett sånt sätt att alla kurvor vände uppåt – ochdärliberalerna dessutom fick
32 procent av rösterna. Sedan deltar Adam Cwejman och Jan Jörnmark i ett samtal med Torkild om förändringen och politikens möjligheter.

Poddavsnitt 4

Här är det Stig Henriksson som på ett lika intressant sätt berättar om hur Fagersta förändrades på ett liknande sätt. I slutänden gjorde det att Vänsterpartiet i tre val i följd fick mer än 50 procent av rösterna i Bergslagskommunen. Därefter deltar Johan Lönnroth och Jan Jörnmark tillsammans med publiken i ett samtal med Stig om det som hände.

Poddavsnitt 5

Återigen en besökare från Bergslagen. Här är det Tony Ring från som talar om hur han ledde
moderaterna till att bryta ett 98-årigt socialdemokratiskt maktinnehav i Karlskoga. Tony var en outsider som såg möjligheterna att höja tempot och driva ett aktivt förändringsarbete i kommunen
som nu ser positiva inflyttningssiffror för första gången på fyra decennier. 

Poddavsnitt 6

Widar Andersson berättar den fascinerande historien om hur socialdemokratin blev den svenska
motsvarigheten till katolska kyrkan: partiet där precis allt och alla kan rymmas, och som kan byta
ståndpunkt i vilken fråga som helst – utan att någonsin säga att man haft fel. Widar är tydlig, roande
och alltid mycket klar i det han säger. Efteråt kommer Jan J in och diskuterar med Widar, inte minst
om förortsproblemen och segregationen. Slutligen deltar också enmycket engagerad publik o
samtalet.

Poddavsnitt 7

Poddavsnitt 8

Vad handlar levande demokrati om?

Under våren anordnar den ideella föreningen Levande Demokrati tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en serie på åtta demokratiföreläsningar på Vågen i Lerum. Dessa kombineras också poddsamtal. Dessa event är kostnadsfria och alla är varmt välkomna att delta i föreläsningarna. 

Syftet är att lyfta frågan om demokratins tillstånd lagom till dess hundraårsjubileum. Frågan är helt enkelt vilket tillstånd den befinner sig. Föreläsarna är alla nationellt uppmärksammade opinionsbildare och politiker som blivit kända för att möta medborgarna och ha kraften att förändra sina kommuner. Förhoppningen är sedan att följa upp serien med en lokal avslutning i augusti/september, strax innan valet. 

Partierna förlorar oavbrutet medlemmar och medborgarnas engagemang är lågt. Generellt finns ett betydande misstroende och för den delen missnöje med hur politikerna sköter sina mycket omfattande uppdrag. Vi ställer frågan vad det beror på. En möjlig förklaring är att den stora kommunreformen för femtio år sedan både ökade avståndet mellan politiker och medborgare, men också att den ledde till att alltfler heltidspolitiker anställdes, samtidigt som partistödet skapade en risk för att partierna skulle kunna göra sig alltmer oberoende av aktiva medlemmar och väljare. 

Frågan är vad som hänt sedan dess. Ägnar politikerna sin tid åt att möta väljare? Känns maktutövningen tydlig och transparant förmedborgarna? Och -kanske viktigast av allt- sysslar politikerna med de frågor som är relevanta för medborgarna, vilket också är avgörande för svaret om man anser att det är värt att betalade höga skatter som karaktäriserar välfärdslandet Sverige. 

Allt detta och förhoppningsvis en del mer kommer under våren att belysas av ett flertal välkända politiker och opinionsbildare.

Kontakta oss

Om du är sugen på att hålla i en föreläsning kring demokrati, politik och andra relaterade ämnen eller har frågor kring verksamheten eller våra event så kan du alltid höra av dig till oss. Vi hör av oss så snart vi kan!

Föreläsningarna kommer att hållas på Bio Vågen

Levande Demokrati

Bio Vågen
Häradsvägen 3, 443 31 Lerum


070- 123 45 67
Kontakt@levandedemokrati.se